Hjælp til dig som lige har fået diagnosen

Gode råd

Stil spørgsmål indtil du forstår, også selvom du stiller samme spørgs­mål flere gange. Alle cancerpatienter skal have skriftlig information om diagnosen, behandling, bivirkninger til behandlingen, dato for næste besøg eller næste behandling, og navn på kontaktlæge.

Skriv dine spørgsmål ned inden lægebesøget og skriv de svar ned, som du får fra lægen og sygeplejersken.

En pårørende er vigtig at have med til samtalerne med læge og sygeplejerske, så de kan hjælpe dig med at huske, hvad der blev sagt.

Hvis du ikke er dansktalende, har du ret til at få en tolk med til samtalen hos lægen, så du kan få informationen på dit eget sprog.

Vær sikker på at du har en kontaktlæge og kontaktsygeplejerske.

Nærmeste pårørende kan søge om plejeorlov hos kommunen.

Som nærmeste pårørende kan man føle sig hjælpeløs, men ofte hjælper det meget, hvis man kan hjælpe den syge og bare lytte og ”dele det svære”. Du kan hjælpe med at aflaste med praktiske ting. Der findes også støttegrupper for pårørende hos Kræftens Bekæmpelse.

Se familie og venner, forsøg at leve så normalt som muligt. Vær nære med hinanden.

Ophold dig ude i naturen så meget som muligt – tag en gåtur – eller cykeltur i naturen.

Tal med familie og venner. Tal om hvad der sker – også om de svære spørgsmål. Det er vigtigt at inkludere børnene, så de forstår, hvad der sker. Der findes støttegrupper for børn, eller de kan tale med en psykolog. Tal med andre som er – eller har været – i samme/ lignende situation.

Gennem Netværket for patienter med pancreascancer og pårørende kan du få information fra andre i lignende situation.

Hvad er pancreas og hvordan fungerer den?

Pancreas er det latinske navn for bugspytkirtlen. Pancreas ligger i den øvre del af maven, bagved mavesækken og foran rygsøjlen.

Pancreas er en kirtel, som producerer:

  • hormoner – vigtigst er insulin, som er nødvendig for sukkeromsætningen; og
  • enzymer som nedbryder føden.

Hvad er de tidligste symptomer på pancreascancer?

Pancreascancer giver enten ingen eller meget uspecifikke symptomer, f.eks. vægttab, smerter i øvre del af maven, smerter i ryggen, træthed, appetitløshed, utilpashed, gulsot (dvs. gullig hud, det hvide i øjnene bliver gult, gråhvid afføring, mørk urin og hudkløe).

Hvad forårsager pancreascancer?

Årsagen til pancreascancer er ukendt, men man ved, at risikoen for pancreascancer fordobles, hvis man ryger. Andre risikofaktorer er svær overvægt, sukkersyge, kronisk betændelse i pancreas, inaktivitet og blodtype 0. Arvelig pancreascancer er sjælden.

Hvordan undersøger man pancreas?

Hvis man har mistanke om pancreascancer, får patienten foretaget en CT-skanning (evt. i kombination med PET-eller ultralydsskanning). Derved kan man se, om der findes en tumor i pancreas, og om den har spredt sig. Hvis patienten har gulsot, foretages også endoskopi, hvor man indsætter et lille rør i galdegangen, så galden kan løbe ud i tarmen, og gulsoten forsvinder.

Hvordan behandler man pancreascancer?

Hvis pancreascanceren ikke har spredt sig til lymfeknuder (stadie IA, IB og IIA), tilbydes patienten først operation og derefter 6 måneders kemobehandling. Der er tale om en stor og teknisk svær operation, så patienten skal være i en relativ god form for at kunne klare operationen. I sjældne tilfælde gives kemo- eller stråleterapi før operationen.

Hvis pancreascanceren har spredt sig lokalt (stadie IIB og III) eller til lunger, lever, bughulen eller knogler (stadie IV), tilbydes patienten kemoterapi. Der findes flere forskellige typer kemoterapi. Kemoterapien hæmmer cancercellernes vækst og deling, og den kan hjælpe til, at patienten får det bedre og har færre smerter. Behandlingsbeslutningen tages ved en multidisciplinær konference med deltagelse af pancreaskirurger, onkologer, radiologer og patologer.

Mød andre ligestillede på Cancerforum

Gruppen Bugspytkirtelkræft

En gruppe for patienter og pårørende berørt af bugspytkirtelkræft. Besøg…

 

Gruppen Whipples operation

Gruppe for alle kræftpatienter som ønsker at udveksle erfaringer omkring Whipples operation, herunder følgevirkninger samt senfølgerne af dette omfattende og radikale indgreb for kræft i bugspytkirtlen. Besøg…

Links